WELCOME TO REYKJAVIK

Tegen middernacht zetten we voet op IJslandse bodem. Voordat we het weten lopen we tegen rijen vol flessen met drank aan die op grijphoogte staan uitgestald om alle inkomende vliegers te verleiden. Drank is duur en dronken worden kost je een rib uit je lijf! Dit blijkt één van IJslands grootste paradoxen: hoe komt een land met praktisch de hoogste prijzen voor alcoholische dranken aan zoveel bars en clubs? Simpel gezegd is het besteden van veel geld aan dagelijkse dingen nu eenmaal heel gewoon in IJsland, een land waar door invoerbelastingen en inflatie de prijzen de pan zijn uitgerezen.

IJSRK2.jpg

Onze chauffeur, richting Hótel Leifúr Eiríksson in Reykjavík, is een doorgewinterde autochtoon, die graag deze en andere kennis met ons wil delen. Hoe interessant ook, het valt niet mee om alle aandacht erbij te houden.Het is al laat (zelfs al is het hier 2 uur vroeger dan in Nederland).
Hoewel de oppervlakte van IJsland even groot is als dat van Engeland telt het land maar ruim 328.000 inwoners, waarvan er 2 van de 3 in de hoofdstad Reykjavík en omstreken wonen.

IJSRK8.jpg

Het IJslands, meegebracht door de Vikingen, is een eigen taal die de IJslanders graag zuiver willen houden. Wanneer nieuwe begrippen (als computer, televisie etc.) opkomen, proberen ze er al bestaande woorden of woorden die hiervan zijn afgeleid op toe te passen. De eerste bewoners van IJsland waren hier meesters in. De woorden hraun (lavaveld), laug (warme bron) en hver (hete bron) dateren uit die tijd en betekenden oorspronkelijk rotsachtige bodem, bad en heksenketel. Enkele voorbeelden van nu zijn sími (telefoon), útvarp (radio) en đota (straalvliegtuig) die respectievelijk snoer, verspreiding en snelle vlucht van een vogel betekenen. Grappig toch? Wij duiken gauw ons bed in en zullen erover dromen…….. Sofa vel!

IMG_7829.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s