WATERFALLS & VOLCANIC BEACHES

IJsland is, geologisch gezien, nog erg jong en grote delen bestaan uit harde basaltlagen. Erosie heeft relatief nog weinig kans gezien de scherpe kantjes van het landschap af te slijten. Hierdoor en door de behoorlijke hoeveelheid neerslag en smeltwater is IJsland royaal voorzien van watervallen. Ze zijn er in soorten en maten. Beoordeling van de watervallen is uiteraard subjectief. Zo staan ‘onze’ watervallen Gulfoss, Dettifoss en Skógafoss resp. op plaatsen 6, 7 en 8, terwijl de Seljalandsfoss, waar je nog wel achter langs kunt lopen (je wordt wel lekker nat!), niet eens in de top 10 voorkomt. Volgens Wout is zo’n rijtje niet zo belangrijk, het is immers toch allemaal maar water wat valt? En dat heb je op een gegeven moment wel gezien!

IMG_8003.jpg

Om even terug te komen op Skógafoss: deze waterval behoort met een hoogte van 60 m tot één van de grootsten van IJsland. Volgens een oude legende heeft de eerste Viking in dit gebied een kist met goud onder de waterval verborgen. Er is vaak naar gezocht, maar tot nu toe zonder resultaat.

IMG_8258.jpg

De meest zuidelijke plaats in IJsland, Vík í Mýrdal (Vík), is bekend om zijn zwarte stranden, die vaak in films en muziek video’s gebruikt worden. Ook deze stranden staan weer in een internationale top 10 (van zwart zand). Het helpt wel dat hier ook ruige kliffen, een fantastische rotsboog en een unieke formatie van basaltkolommen te zien zijn.

IMG_8039

Van Reynisdrangar oftewel de trollenrotsen (3 hoge pieken van basalt) wordt beweerd dat het versteende trollen zijn die door de zon gevangen werden toen ze een boot aan land probeerden te slepen. Met een beetje fantasie zie je het voor je.

IMG_8052.jpg

Dit hele gebied is ook nog eens een vogelreservaat waar o.a. de papegaaiduiker volop te bewonderen valt. Deze vogels zijn een delicatesse. Kenners zeggen: wijn, vrouwen en papegaaiduikers: hoe ouder ze worden, hoe beter ze smaken…. 🙂

IMG_8060.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s