GLACIERS AND ICEBERGS

De Vatnajökull is, wanneer de ijskap van Groenland niet wordt meegeteld, de grootste gletsjer op aarde. Hij beslaat maar liefst een oppervlakte van ruim 8000 km2. Ter vergelijking: de grootste gletsjer van de Alpen beslaat nog geen 120 km2! Daarnaast is deze gletsjer nog eens bijna 150 km breed en gemiddeld maar liefst 1 km hoog. Vliegen is misschien de enige manier om de gigantische omvang van de Vatnajökull tot je door te laten dringen.

IMG_8124.jpg

Wij zien slechts uitlopers met geheel eigen namen (zoals Breiđamerkurjökull), maar zijn toch al behoorlijk onder de indruk! Tussen deze uitloper en de zee ligt Jökulsárlón, een gletsjerlagune. In dit meer drijven van de gletsjer afgekalfde ijsbergen rond. De witte, doorzichtige, lichtblauwe en, door gruis en vulkanisch stof, grijs en zwart gekleurde ijsbrokken hebben de meest uiteenlopende vormen. Schitterend.

IMG_8139.jpg

De spectacular openingsscène van de James Bond film ‘A view to a Kill’ (1985) met Roger Moore en delen van de James Bond film ‘Die Another Day’ (2002) met Pierce Brosnan zijn op en rondom dit ijsmeer opgenomen, waarbij kosten nog moeite zijn gespaard. Of het nu een ijskasteel was, een dam in de rivier om een extra stevig ijsvlak te creëren of de aanleg van een compleet sparrenbos. Dat vraagt toch om een nadere inspectie?

IMG_8197.jpg

Als mummies verkleed gaan we met een snelle zodiak boot het meer op richting gletsjer. Van dichtbij is het allemaal zo mogelijk nog indrukwekkender. En dan te bedenken dat de gletsjer al enorm in omvang (ruim 3.5 km) is afgenomen.

IMG_8131.jpg

We zien zelfs een enkele zeehond die een verkenningsrondje in de lagune lijkt te maken.We boffen met het weer. Hoewel droog is de lucht in de verte onheilspellend donker, zwaar met dreigende regenbuien. Hierdoor voelen we de enormiteit van onze omgeving nog nadrukkelijker.

IMG_0724.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s