FJORDS & FISHING VILLAGES

Bij fjorden denk je, althans ik, onmiddellijk aan ruige, steile rotspartijen waartegen schuimende golven beuken op hun weg landinwaarts. Dit hoeft dus niet waar te zijn…..
Fjorden ontstaan doordat gletsjers al bestaande rivierdalen uithollen tot diepe, brede valleien. Omdat het zeeniveau tijdens de ijstijden veel lager was dan nu, schuurden de gletsjers toen dalen uit die nu (gedeeltelijk) zijn overstroomd.

IMG_8240.jpg

Het fjordenlandschap van IJsland is schitterend met kleine pittoreske dorpjes aan een mooie blauwe zee met op de achtergrond ontoegankelijk lijkende steile, grijze bergen.

IMG_8234.jpg

In Fáskrúdsfjördur zijn we op zoek naar een echte Franse cappuccino en, als het niet teveel gevraagd is, vergezeld van een heerlijke crêpe. We zijn tenslotte in de plaats die tot het begin van de 20e eeuw een drukke seizoensbasis was voor vissersvloten uit Noord Frankrijk. Onvoorstelbaar wat een afstand! Onder de kust van IJsland moet wel heel erg lekkere vis zitten of in ieder geval héél veel vis! Ook tegenwoordig is hier de Franse invloed nog zichtbaar, b.v. door de tweetalige straatnaamborden en de toeloop van vooral Franse toeristen.

IMG_8249.jpg

Seydisfjördur, even verderop, bestaat uit mooie, netjes gerangschikte huizen van hout en golfplaat. De Bláa Kirkjan (blauwe kerk) is één van de mooiste voorbeelden van de haast popperige architectuur alhier, hij is geschilderd in pasteltinten. En een klassiek concert op woensdag!

DSC05318.jpg

Het IJslands is oorspronkelijk een taal van boeren en vissers. Het belang van vooral de visserij komt dan ook in de taal terug. Þin Þorskur of ‘jij kabeljauw’ is een scheldwoord, terwijl voor ‘opgeven’ vaak ára í bát (de riemen in de boot leggen) wordt gebruikt. Dronken (sauđdrukkinnn) word je echter als een schaap en niet als een vissoort, terwijl daar toch een logica in zou zitten?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s