HOP FARMS

Hop, een plant waarvan de vruchtkegels of hopbellen gebruikt worden als conserveer- en smaakmiddel bij de bereiding van bier (het maakt het bier bitter), wordt al sinds de 16e eeuw in zuid-oost Engeland, en dan met name in Kent, verbouwd. In het Victoriaanse tijdperk (1837 – 1901) vormde het zelfs de grootste industrie van het land en werd meer dan de helft van alle hop hier geproduceerd. De vruchtbare grond en het milde klimaat bleken ideaal voor de verbouw van hop. Het opzetten van hopvelden kostte echter wel erg veel geld, maar omdat de boeren in deze streek tot de rijke bovenlaag behoorden, was dat niet echt een probleem.

De hop wordt geoogst in september of oktober. Seizoenarbeiders uit Kent, Londen en Sussex werkten dan zo’n zes weken op de hopvelden. Vervolgens werd de hop te drogen gehangen in zogenaamde ‘oast houses’ (hopsilo’s). Deze hopsilo’s werken een beetje zoals een droogtrommel. De witte kap bovenop de silo is cilindervormig en draait m.b.v. een windvaan. Op deze wijze kan er lucht naar binnen, terwijl er vocht naar buiten kan ontsnappen. Door heel Kent kun je deze hoptorens nog steeds vinden, al zijn de meesten tegenwoordig verbouwd tot woonhuizen.

Na het drogen werd de hop verkocht aan de diverse bierbrouwerijen. Vandaag de dag wordt er nog steeds hop verbouwd in deze streek, maar niet meer in de mate van weleer. Aan het einde van de 20e eeuw werd ‘lager’ (pils) n.l. een stuk populairder dan bier en voor het bereiden van pils is minder hop nodig.
Wist je trouwens dat………pils altijd bier is, maar bier geen pils? Pils is een soort bier, terwijl bier de overkoepelende naam is voor de diverse biersoorten. Het verschil tussen bier en pils is eigenlijk in twee zinnen uit te leggen: ‘bier is een soort drank’ en ‘pils is een soort bier’. Pils is wel het meest gedronken biertje in Nederland, waardoor het door de meeste mensen vaak bier genoemd wordt en er toch weer verwarring ontstaat. 😖

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s