GLENEAGLES

‘Palmen wuiven langs de promenade. Hotels en elegante victoriaanse villa’s, bars en restaurants ademen een mondaine sfeer uit. Daarnaast is er ook vermaak in de vorm van bingo zalen en bots-wagens, waardoor er een bijzondere combinatie is ontstaan van een exotische en typisch Engelse uitstraling.’ Op deze manier wordt Torquay aan de Engelse Rivièra in de boekjes beschreven om dan te vervolgen met: ‘De Tor Bay, waar Torquay aan ligt, wordt tegen de wind beschermd door de rotsen. Het klimaat is daardoor mild met hoge temperaturen en weinig neerslag. Geen wonder dus dat Torquay zo in trek is als bad- en verblijfplaats.’

IMG_1020.jpg

Zoals overal elders langs de kust zien we ook hier tekenen van de vroegere grandeur. Helaas bevindt het overgrote merendeel van de eens zo prachtige gebouwen zich in een zekere staat van verval. Als er nieuw wordt gebouwd of als er gedeeltelijk wordt opgeknapt lijkt dat te gebeuren zonder de oorspronkelijke architectuur in acht te nemen. Echt jammer! Dat wil niet zeggen dat de kust niet meer in trek is, alleen dat het publiek een verandering heeft ondergaan. Was het vroeger de aristocratie die genoot van een buitenverblijf in aangenamer oorden, tegenwoordig is het de middenklasse die geniet van alle vermaak. We hebben het hier over de ‘bingo zalen en bots-wagens’ 😉 inclusief de bijbehorende ‘lager’ met een grote portie ‘fish and chips’. Tijden veranderen.

IMG_5274.jpg

In en rondom Torquay zijn verschillende plekken te vinden die in verband worden gebracht met criminaliteit. Geen wonder, want Agatha Christie, ‘the Grand Old Lady’ van de engelse detective, komt hier vandaan. Agatha Christie wordt gezien als de succesvolste engelse schrijfster aller tijden. Geboren in 1890 als dochter van een rijke Amerikaan en een dame van de Britse adel, werkte ze, zoals voor meisjes van goede huize gebruikelijk was, in de eerste wereldoorlog als ziekenzuster. De toegang tot de medicijnkast leverde haar inzicht in en kennis over (dodelijke) gifstoffen. Haar eerste succesvolle roman – Mysterious Affair at Styles – schreef ze toen ze 21 was. Daarop volgden veel, heel veel, andere romans en toneelstukken, waaronder het wereldberoemde ‘The Mouse Trap’. Dit stuk wordt sinds 1952 (!) opgevoerd, toen het voor de verjaardag van de ‘Queen Mother’ voor het eerst werd gepresenteerd. Zolang het als toneelstuk wordt opgevoerd mag er geen verfilming van gemaakt worden.

IMG_1034.jpg

Torquay is verder heel bekend geworden door de Britse komedie ‘Fawlty Towers’, een serie waarin de komiek John Cleese ‘op geweldige wijze de neurotische hoteleigenaar Basil Fawlty speelt’. Gleneagles is niet het eigenlijke hotel waar de serie is opgenomen. De reden waarom John Cleese de serie in Torquay situeerde had alles te maken met een bezoek dat hij en zijn collega’s van ‘Monty Python’s Flying Circus’ aan Torquay brachten in 1971. De groep was ondergebracht in het Gleneagles Hotel. De hoteleigenaar moet op Cleese een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten. Hij noemde hem zelfs ‘de meest onbeschofte man die ik ooit heb ontmoet’. Zijn absurditeiten werden verwerkt in een serie afleveringen over een hoteleigenaar die het maar niet kan verkroppen dat hele volksstammen juist in zijn hotel willen overnachten en dat er Duitsers zijn die niet over de oorlog willen praten (‘don’t mention the war!’). De plots in de serie hebben door de veelvuldig voorkomende misverstanden een ‘sterk kluchtig karakter’. Veel van de verwikkelingen draaien om het snobisme van Basil die hardnekkig probeert om zijn klantenkring op een wat hoger niveau te krijgen. Al met al een spekkie naar Riepko’s bekkie, want hij was en is een groot fan van Basil en consorten. 😂
Helaas worden er geen ‘Fawlty Towers dinners’ georganiseerd in de dagen dat wij hier zijn. Laten we wel zijn, wie vindt het nou niet leuk om een kunstgebit in zijn soep te vinden of halverwege een maaltijd te moeten verhuizen naar een andere tafel omdat een ‘hogere’ gast jouw betere plek moet krijgen? Je blijft lachen………

IMG_1025.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s