KONG XI FAH CHAI

Zoveel talen, zoveel namen, maar het moge duidelijk zijn……het nieuwe (Chinese) jaar is vandaag begonnen! In het verleden zijn we regelmatig met Khun Am (vroegere secretaresse) op stap geweest om foto’s te maken in Bangkok’s Chinatown. Met een enthousiaste Thaise erbij hoor je de verhalen en gaat de omgeving leven. Zij vond dit feest dan ook de ideale gelegenheid om elkaar weer te zien, bij te praten terwijl we tegelijkertijd onze gezamenlijke passie kunnen beoefenen. Een gouden combinatie…….of kun je in dit geval beter spreken van een rode combinatie?

_DSF4853-2Rood, rood, overal rood…. – IK)

Rood is de alom vertegenwoordigde kleur deze dag. Rood wordt gezien als de kleur van het leven, vitaliteit, energie en passie. Van al deze aspecten is er voldoende aanwezig op Yaowarat Road, het levendige hart van de Chinese wijk. We zien veel rode lantarens (voor het verdrijven van ongeluk) en rode ‘banners’ langs de deuren waarop goede wensen zijn gekalligrafeerd. Meestal zie je deze wensen in paren, want even nummers brengen meer geluk. Natuurlijk zien we ook overal de kumquat boompjes waarin rode wenspapiertjes zijn gestoken. Zo’n boompje in huis symboliseert zowel rijkdom als geluk. Een bijna letterlijke vertaling van het woord voor kumquat in het Kantonees en in het Mandarijns.   

_DSF4861-2.JPGFeest – IK

Am vertelt dat er elk jaar een programma wordt gepubliceerd, maar dat dit slechts een globale indicatie geeft. Een goed feest laat zich immers niet dwingen, het gebeurt wanneer de tijd rijp is. Het is ondertussen al een drukte van belang. De straat is versierd met rode banners en ook de stalletjes aan weerskanten van de straat en de lokale bewoners houden zich goed aan de rode dresscode. Overal schalt muziek en er hangt een feestelijke ‘vibe’ op straat.

Volgens de Chinese dierenriem begint dit jaar het jaar van de rat, het eerste jaar in de cirkel van 12 jaren en hun 12 respectievelijke dieren. Het is ook ‘mijn’ jaar! Ik kijk dus goed om me heen of ik ‘mijn’ symbool ook kan ontdekken. Dat blijkt zeer teleurstellend te zijn. De rat wordt dan ook niet gezien als een gezellig, knuffelig of vriendelijk dier, het wordt zelfs eerder geassocieerd met negatieve zaken. Waarom zou je dan een rat in het middelpunt van de belangstelling zetten? Om even te citeren: ‘it has characteristics of an animal with spirit, wit, alertness, delicacy, flexability and vitality.’ Kijk dat is de andere kant van de medaille. Beter herkenbaar?

_DSF4863-2De drakenparade – IK

Opeens horen we een trommel in de verte. Om ons heen draaien mensen zich verwachtingsvol om richting het geluid en in de verte zien we een drakenkop die boven de menigte draaiend vooruit danst. Overal dringen mensen zich nu naar voren en schieten armen met telefoontjes de lucht in om elke beweging vast te leggen. Eigenlijk wel hilarisch om te zien! De keerzijde is natuurlijk wel dat je zelf zonder beetje assertiviteit geen schijn van kans maakt op een redelijk fatsoenlijk beeld.

20200125199-Edit.JPGLion dancers – IK

De draak komt langzaam dichterbij en wordt vergezeld door een paar ‘lion dancers’ en jonge jongens die het geheel muzikaal begeleiden. Veel te snel is de optocht alweer voorbij. Misschien moeten we de hoofdstraat verlaten en de kleinere straatjes gaan verkennen? We hebben geluk want in een van de straatjes treden een paar leeuw dansers voor een kleine tempel op. In grote warme maskers bewegen ze zich sierlijk door de menigte. We zien mensen mandarijntjes of geld in de grote open bek leggen die snel worden weggepakt door degene in het pak. Ze dansen slechts een paar minuten achter elkaar, met meer dan 32 graden en een hoge luchtvochtigheid is dit ook beslist geen sinecure. Wel heel levendig en vrolijk. Het is een blij feest.

Rond 5 uur zou het tijd moeten zijn voor de grote parade. Al minstens twee uur voordien zijn toeschouwers bezig zich het meest gunstige plekje langs de hoofdstraat toe te eigenen. Matjes worden uitgespreid compleet met flessen drinken, zakjes eten en andere zaken die belangrijk zijn voor een lange wachttijd. Er is bijna geen doorkomen meer aan. Wij besluiten even snel te eten bij het Canton House in de straat, een favoriet dim sum restaurantje. Heerlijk koel en met een oog gericht op buiten, komen we op verhaal.

20200125126.JPGHet speeltje van de dag – RK

Tijd is hier vloeibaar, het is ondertussen al over zessen en in de menigte is nog van geen enkele opwinding sprake. We hebben inmiddels wel begrepen dat het vandaag een speciale dag is, want de (favoriete) prinses zal hier vandaag eveneens haar opwachting maken alvorens de parade begint. Tegen zevenen houden wij het voor gezien. Terwijl we langzaam een weg terug naar de metro proberen te vinden, stuiten we op steeds weer nieuwe versperringen. Koninklijk bezoek is, als overal, een serieuze aangelegenheid, waar niets aan het toeval wordt overgelaten.

20200125102-Edit.JPGGraag op de foto – RK

Wanneer we uiteindelijk met een omweg op een knooppunt met een weg naar buiten belanden, bevinden we ons precies in het middelpunt van de actie. Op grote schermen is te zien hoe de prinses met haar gevolg in een open auto stapt om haar toer door Yaowarat Road te beginnen. Het publiek zwaait uitzinnig met Thaise en paarse (de kleur van deze prinses) vlaggen en ook nu is er aan mobiele telefoons geen gebrek. Het lange wachten wordt beloond. Zodra de prinses de hoofdstraat indraait, springen officials, ambulance personeel, militairen en politie beambten in hun gereed staande auto’s of op de vele geparkeerde motoren. Zo’n rit is een complete uittocht waarin alles en iedereen die ook maar enigszins een rol zou kunnen spelen niet mag ontbreken.

Tegenover het startpunt hangt een enorme poster waarop de prinses en de Chinese president naast elkaar staan afgebeeld. Een ideale achtergrond voor menig fotomoment.

20200125260.JPGHua Lampong (treinstation) – RK

Van de parade is nog steeds in geen velden of wegen iets te bekennen, dus wij lopen rustig verder richting ‘normale wereld’, waarin het rood weer plaats maakt voor de kleuren van alledag en waarin de feestdrukte vervangen wordt door de haastige drukte kenmerkend voor de gang naar huis. Het was een ervaring.

In ons hotel wacht ons een verrassing, een cadeautje voor het nieuwe jaar bestaande uit 2 mandarijntjes en een ‘hong pao’, een rood envelopje met 2 muntjes. Het briefje erbij vermeldt: ‘the management would like to take this opportunity to observe two most auspicious Chinese traditions with this humble offer. These items symbolize the gathering of great wealth and prosperity. May wealth, health and happiness always comes your way’.

We zijn dit nieuwe jaar goed begonnen, hebben ons niet gewaagd aan de  ‘mustn’t do’s’ zoals huilen, ziekenhuis bezoeken of vegen (don’t sweep the luck away), dus we verwachten een prachtig ratjaar. Met deze vakantie kan dat niet misgaan, toch? We wensen iedereen ‘Kong Xi Fah Chai’ wat volgens google translate ‘luchtaanvallen en sloop’ betekent, maar hier toch echt als een nieuwjaarswens wordt gebruikt. Raar maar waar………de onderliggende betekenis is vast iets heel bijzonders.

202002131602.JPGYaowarat Road, de volgende dag – RK

2 gedachten over “KONG XI FAH CHAI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s