SANAM CHAI

Voor elke photo walk moet er gescout worden, je kunt immers niet zomaar op pad gaan met een groep van 70 fotografen (of meer) in je kielzog? Dat vraagt om planning en een behapbare route waarin zich diverse fotomomenten aandienen, zodat de groep uiteen valt en zich niet als een klont, maar meer als een lang lint langs de route beweegt. Scouting is een uitdaging! Omdat wij niet meer in Bangkok zijn tijdens het eigenlijke evenement, mogen we als uitzondering mee met zo’n scouting trip. Leuk!!

20200130Riepko Krijthe009.JPGMetrostation Sanam Chai – RK

We beginnen onze tocht op het metrostation Sanam Chai, vlakbij het grote paleis. Tijdens de bouw van dit ondergrondse station zijn veel historische artefacten gevonden, zoals munten uit de tijd van koning Mongkut of Rama IV (1851-1868) en koning Chulalongkorn of Rama V (1868-1910), die aan een museum zijn geschonken. Grappig detail is dat koning Mongkut bekend is geworden door de bekende film ‘The King and I’ en dat zoon Chulalongkorn onderwezen werd door de Canadese onderwijzeres Anna Leonowens.

Het ontwerp voor dit station komt van een nationaal bekende architect en is uitgevoerd in de vroege ‘Rattanakosin’ (Bangkok) stijl om de aanwezigheid van het nabij gelegen grote paleis te benadrukken. Deze stijl vervangt het traditionele brons en steen voor meer kostbare materialen als goud en jade en introduceert het individuele aspect van de kunst. Het resultaat is dat je bovenkomt op het 1e niveau in een idee van een troonzaal compleet met versierde pilaren en motieven die aan het paleis doen denken. Kosten nog moeite zijn gespaard, er is hier zelfs gewerkt met bladgoud! De wanden lijken op de oude stadsmuren van Bangkok en om iedereen de gelegenheid te geven deze halte naar behoren te bewonderen is het ventilatiesysteem niet boven het plafond, maar aan de zijkant geplaatst, zodat het plafond hoger is, meer majestueus. Een ervaring!

_DSF4897.JPGSaranrom Park – IK 

We lopen verder langs Chanam Chai Road, waarvan de naam letterlijk ‘gebied van welvaart’ betekent. Hieraan ligt ook het Saranrom Park. Oorspronkelijk behoorde dit park bij het Saranrom paleis wat gebouwd werd in 1866 en waarin koninklijke gasten werden ondergebracht. Koning Rama V wilde en kreeg een park zoals in andere landen, compleet met fonteinen, zeldzame planten uit verschillende delen van de wereld en  natuurlijk veel bloemen, waaronder orchideeën en vooral rode rozen, de lievelingsbloemen van deze koning. In zijn tijd hingen er vogelkooitjes met vogels in de bomen en waren er andere dieren in kooien te bewonderen. Later, onder het bewind van Rama VI, veranderde het park in een militair oefenterrein voor the ‘royal guards’. Vele bestemmingen verder is het park, net als diverse andere parken, aan het volk geschonken. In het park zien we de sporen van het verleden zeker terug. Paviljoens en bloembedden wisselen elkaar af, terwijl prachtige oude bomen de noodzakelijke schaduw bieden. In het park bevindt zich een, nu leeg en verlaten, oude bibliotheek. De restanten laten nog iets zien van de vroegere pracht.

Riepko Krijthe.jpgEen echte klapbrug – RK

Even verder lopen we over een echte Nederlandse klapbrug. De brug werkt niet meer als zodanig en helaas is er niemand die ons kan vertellen hoe en waarom deze brug hier terecht gekomen is.

7826c199-8876-453c-9f47-cd729bb46f0aEntree Wat Rachabophit – IK

 

Aan de andere kant van het water ligt de (of misschien een van de) koninklijke begraafplaats naast de tempel Wat Rachabophit. Deze tempel is gebouwd onder koning Rama V en het interieur is geïnspireerd door een bezoek van de koning aan Italië. Alleen de toegangsdeuren zijn al drie meter hoog en ingelegd met parelmoer. Wat een rijkdom. Op de begraafplaats vind je monumenten in allerlei soorten en stijlen voor belangrijke en minder belangrijke leden van de koninklijke familie, met name veel familieleden uit de tijd van koning Chulalongkorn (Rama V). Koning Bhumibol (Rama IX) heeft hier (nog?) geen rustplaats, maar de urnen met as van zowel zijn vader, koning Mahidol (Rama VIII), zijn moeder als zijn oudere zus moeten hier wel te vinden zijn. Helaas is ons Thai ontoereikend om ook maar enige logica in de  borden te ontdekken, maar deze omgeving is beslist bijzonder.

Onze tocht gaat verder langs de khlongs (kanalen) van dit deel van Bangkok. De grote rivier midden door de stad (Chao Phraya) en haar vele zijkanalen gaven Bangkok in vroeger tijden de bijnaam ‘Venetië van het oosten’.  Modernisering maakte wegenbouw noodzakelijk en geleidelijk werden steeds meer kanalen gedempt en geplaveid. Gelukkig niet allemaal, want deze kanalen geven de stad een speciaal karakter.

_DSF4917.JPGMarktstraatjes na de markt – IK

Langzaam maar zeker maken de kanalen plaats voor levendige marktstraatjes. Een drukke,  bedrijvige buurtmarkt, waar iedereen elkaar kent en waar iedereen z’n boodschappen haalt of even snel komt eten in de vele pop up restaurantjes. Gewoon langs de kant van de weg op plastic krukjes aan een wiebelig tafeltje. Wanneer je geïnteresseerd bent in lokale gewoontes en tradities, dan zijn zulke marktjes absolute aanraders.

Riepko Krijthe-7.jpg

Riepko Krijthe-8.jpgRegeringsgebouwen – RK

Om onze ronde af te ronden lopen we langs de verschillende regeringsgebouwen terug naar de metro. Prachtige gebouwen voor even zoveel ministeries. Elk met een eigen uitstraling, hetzij rozerood met crèmekleurige tierlantijnen hetzij in een combinatie in geel, wit en groen. Ondanks dat ik veel vaker in deze buurt ben geweest, heb ik dit deel van de wijk nog niet eerder zo gedetailleerd bezocht. Wat mij betreft missie geslaagd, dit moet wel (weer) een succesvolle ‘photo walk’ worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s