BANGKOK BLAST

Opeens krijg je een telefoontje: ‘Ik ben wat later vandaag, want er is net een bom ontploft naast het hoofdkantoor………’ Opluchting schiet als eerste door mij heen – gelukkig hij belt zelf – om meteen daarna plaats te maken voor ongeloof. Een bom? Hier? Dat gebeurt toch alleen ver weg? Niet hier waar we totaal geen signalen hebben opgevangen dat er iets mis zou zijn? Toch is het waar en ik realiseer me verontrust dat die enorme klap van kort geleden dus toch geen ontiegelijke harde onweersklap is geweest.

BBC en CNN hebben wisselend als eerste informatie, maar nieuwe informatie komt maar mondjesmaat vrij. De eerste prioriteit is (logisch) de veiligheid van de mensen en de zorg voor de slachtoffers. Het blijkt te gaan om een pijpbom die in de ‘Erawan Shrine’, een hindoeïstische tempel midden in Bangkok, is afgegaan. Gruwelijke beelden laten de verwoesting zien die de (relatief) kleine bom teweeg heeft gebracht. Bloed op de straat, afgerukte ledematen en witte lakens waaronder de doden liggen te wachten op vervoer. Heel akelig!

De tempel ligt vlakbij het Hyatt hotel en tegenover het grote Central World winkelcentrum, waar ook het hoofdkantoor aan verbonden zit. Deze wijk (Ratchaprasong) is het commerciële hart van Bangkok met vele hotels, kantoren en winkelcentra. De ontploffing vond net voor zeven uur ’s avonds plaats. Spitsuur! Veel mensen verlaten dan de kantoren en vele toeristen komen terug van een dagje sightseeing om even bij te komen in hun hotel, voordat hun avondprogramma van start gaat. Complete chaos dus.

De ‘Erawan Shrine’ is hindoeïstisch en niet boeddhistisch, maar toch trekt deze tempel meer bezoekers dan menig andere tempel in Bangkok. Deze tempel is gebouwd nadat de Thaise regering had besloten om op deze plaats een luxueus hotel neer te zetten (Erawan Hotel). De beginfase van de bouw gaf echter zoveel problemen dat de arbeiders hier niet langer wilden werken. De geesten ter plekke moesten eerst akkoord gaan met de voortzetting. Na rijp beraad met astrologen en anderen die verstand hebben van dit soort zaken werd besloten hier een tempel op te richten gewijd aan Brahma. Het Erawan Hotel werd daarna zonder problemen afgebouwd en heeft meer dan drie eeuwen wereldwijde bekendheid genoten. Later is dit hotel vervangen door het tegenwoordige Grand Hyatt Erawan Hotel.

Vele Thai, maar ook vele toeristen komen hier dagelijks bidden, mediteren, een wierookstokje branden of gewoon genieten van de kleurrijke drukte rondom deze tempel. Het is een wonder dat er maar 20 mensen zijn omgekomen. Twintig teveel, maar het hadden er zoveel meer kunnen zijn….. Het aantal gewonden stijgt gestaag als je de nieuwsberichten mag geloven en is langzamerhand al opgelopen naar tachtig. Ambulances komen van alle stadsdelen aangereden en zowel de weg als de omgeving wordt steeds verder afgezet. Er gaan geruchten over een tweede bom en iedereen is gespannen.

Niemand heeft de aanslag nog opgeëist en niemand weet dus van welke kant of met welke achtergrond deze aanslag is gepleegd. Speculaties zijn er volop. Zijn het de moslimextremisten uit het zuiden? Zij hebben echter nog nooit eerder buiten hun provincie grenzen geopereerd. Is het gericht tegen de militaire regering? Dat zou kunnen gezien de onlusten voordat de militaire coup plaatsvond vorig jaar. Mogelijk spelen de Uyghurs een rol? Thailand heeft dit jaar en vorig jaar grote hoeveelheden Uyghurs uitgezet naar China, de Uyghurs zelf claimen echter Turken te zijn? Dan zijn er nog wildere speculaties dat de CIA betrokken zou zijn? Waarom? Kortom een doolhof aan mogelijkheden en (nog) geen conclusies.

Om negen uur ’s avonds wordt de hele omgeving afgesloten. Alle kantoren en winkelcentra worden gesloten, de straten afgezet en iedereen die hier niets te zoeken heeft moet naar huis. De omgeving moet veilig gesteld worden voor sporenonderzoek en bovendien zijn er nu meldingen van een derde en mogelijk een vierde bom?

Riepko komt aangedaan thuis. Gelukkig is er niemand van zijn collega’s omgekomen of gewond geraakt bij de aanslag, ondanks het feit dat men af en aan liep van en naar het Hyatt hotel om alles in orde te maken voor een grote bijeenkomst de volgende dag. Elke keer loop je dan langs de Erawan Shrine. Alleen een jongen van buiten die voor hen wat inktcartridges kwam brengen en daarna dacht snel even langs te gaan bij de tempel was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Het komt dichtbij, zeker als je luistert naar alle schrijnende verhalen die verder de ronde gaan. Een Maleisische man die vertelt dat hij met zijn gezin hier op vakantie was: ‘We kwamen met z’n vijven, maar ik ga alleen terug….’ Een Chinees die al jaren in Bangkok woont zegt: ‘Ik liep nog even terug om iets op te halen en daarom kan ik het nu navertellen…….’. De grens tussen leven en dood is soms erg smal. Zo ook even verderop, misschien nog geen honderd meter van de verwoestende scene vandaan, zitten mensen op terrasjes heerlijk te genieten van een drankje of een maaltijd, ondertussen genoeglijk babbelend over ditjes en datjes. Bizar!

Riep’s werk is thuis nog niet gedaan. Overleg met Zwitserland, overleg met collega’s, informatie aan de medewerkers en een plan voor de volgende dag als eerste en de komende tijd als tweede staan op het program. Het hele gebied is tot 12 uur de volgende dag afgesloten, daarna is het gebied weer open voor verkeer en werk. Het blijft eerst nog rustig, de angst zit er goed in bij velen. Met man en macht zijn er straatvegers aan het werk om alle sporen weg te werken. De tempel is weliswaar extra beveiligd, maar de hekken staan alweer en worden geschilderd. De dag na de aanslag is het er nog relatief stil, maar in de daarop volgende dagen is het er alweer een drukte van belang. Natuurlijk zijn er ook nieuwsgierige kijkers, maar de meeste mensen komen hier toch om te bidden en hun respect te betuigen. De tempel bezwijkt bijna onder de wierookdampen en de enorme hoeveelheid slingers van bloemen. De verslagenheid is groot, de wil tot voortgaan en het leven weer oppakken nog groter.

Nog geen week later is de inhuldiging van het nieuwe Brahma beeld. Het opnieuw vergulde beeld van Than Tao Mahaprom (een Brahma god) heeft nu weer vier gave, gouden gezichten. De gezichten representeren elk een deugd, t.w. barmhartigheid, sympathie, vriendelijkheid en onpartijdigheid. Offeren laat wensen in vervulling gaan en ze zeggen hier wel eens dat gezien de enorme stroom aan bezoekers er bij deze tempel vast vele wensen in vervulling zijn gegaan. Het zal waarschijnlijk niet moeilijk zijn om te bedenken wat vele mensen zullen wensen in de nadagen van deze aanslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s