COLORS OF THAILAND

Langzamerhand zijn de straten van Bangkok (en vast ook overal elders in het land) helemaal geel gekleurd, want geel is de kleur van de koning en hij verjaart vandaag! Koning Bhumibol is op maandag 5 december 1927 geboren en de kleur van de maandag is geel. Duidelijk toch?

Kleuren in Thailand zijn een serieuze zaak! Althans dat was het! Elke dag van de week heeft haar eigen kleur en dat zie je vandaag de dag vooral terug in de koninklijke vlaggen. Zoals gezegd is de koning op een maandag geboren, dus zijn vlag is geel. Datzelfde geldt voor kroonprins Maha Vajiralongkorn (28 juli 1952). Koningin Sirikit daarentegen is geboren op een vrijdag (12 augustus 1932), waarmee haar vlag lichtblauw is. De meest populaire prinses heeft een paarse vlag (zaterdag). De beide andere dochters, de oudste en de jongste, zijn beiden geboren op een donderdag (oranje), maar op de een of andere manier doen zij niet mee in het vlagvertoon op straat.

Er zijn nog wel Thai die rekening houden met de kleur van hun kleding afhankelijk van de dag van de week. Dit komt voort uit de nog steeds aanwezige animistische invloeden in het Boeddhisme. Het dragen van de juiste kleur op het juiste moment is van groot belang; het brengt geluk en kan van invloed zijn op je welbevinden. Als je op de ‘goede dag’ de juiste kleur draagt, loop je de kans op straat goedkeurend toegeknikt te worden of te worden aangesproken. 🙂 De kleur roze (dinsdag) heeft vooral invloed op iemands geestelijke en lichamelijke toestand. Daarom werd koning Bhumibol ooit een paar dagen langer in het ziekenhuis gehouden om pas op een dinsdag ontslagen te worden. Om het rijtje compleet te maken staan de kleuren rood en groen respectievelijk voor de zondag en de woensdag.

Je kunt je voorstellen dat het dragen van vooral rood en geel (zondag en maandag) een beetje uit de gratie is geraakt met de recentelijke politieke strijd tussen de roden en de gelen. Deze kleuren zijn beladen geworden, maar voor de koning wordt natuurlijk een uitzondering gemaakt. In Thailand is het, vooral vandaag, een koninklijke kleur en daarmee feestelijk, optimistisch en vrolijk.

Vandaag wordt dus de 88e verjaardag van Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej de Grote (zoals de goede man officieel heet) gevierd. Bhumibol werd op 9 juni 1946 tot koning gekroond en werd daarmee de negende koning van de Chakri dynastie (Rama IX). Inmiddels is hij niet alleen de langst regerende vorst in Thailand, maar ook de langst zittende vorst ter wereld. De Thai eren hun koning, hij wordt gezien als de vader des vaderlands. Zijn verjaardag wordt aangegrepen om hem nog meer te eren dan ze normaal al doen. Deze dag staat daarom in het teken van het tonen van respect, genegenheid en trouw. Er worden vandaag ook vele religieuze rituelen uitgevoerd, maar daarvoor moet je in de oude stad zijn, denk ik. Het volk bidt om hun koning te zegenen met een goede gezondheid, geluk en de kracht om zijn verantwoordelijke taak uit te kunnen voeren. De koning kan alle wensen goed gebruiken, want zijn gezondheid laat de laatste jaren nogal wat te wensen over. Hij wordt nog maar weinig in het openbaar gezien en volgens de media ligt hij regelmatig in het ziekenhuis. Het geruchten circuit draait volop, maar er worden weinig officiële mededelingen gedaan. Op deze manier blijft de rust gewaarborgd, want de kroonprins wordt een stuk minder gerespecteerd dan zijn vader, als je het web en de kranten tenminste mag geloven.

Alle openbare gebouwen en veel huizen zijn uitbundig versierd met vlaggen, slingers, lampen en uiteraard een manshoog portret van de koning. Grappig is dat er soms ook oudere portretten van de koning worden gebruikt, of zijn die misschien blijven hangen uit voorgaande jaren? In elk geval geeft dat haast een beeld van het leven van de koning, althans van het verglijden van zijn jaren.
Grappig is het om te ontdekken dat kleuren in andere landen of andere culturen een andere betekenis kunnen hebben. In de westerse wereld is geel een heldere, positieve en vrolijke kleur, in Latijns Amerika staat de kleur geel voor rouw en dood en in Afrika schijnen alleen rijke en succesvolle mensen geel te mogen dragen.
Wat valt er dan te zeggen over het lichtblauw voor de vrijdag (Jelle & Wout!)? In het oosten is blauw over het algemeen een positieve kleur. In India symboliseert deze kleur vooral de goden, zoals Krishna, en is het de kleur van het eeuwige.
Het groen van Riepko en Soraya (woensdag) is in China een symbool voor nieuw leven, hoop en vruchtbaarheid. Tegelijkertijd is er ook een associatie met schaamte, want wanneer je een Chinese man een groene hoed geeft zeg je daarmee dat zijn vrouw hem bedriegt. In Saoedi Arabië staat groen voor welvaart en prestige! Mijn eigen kleur, oranje, staat voor betaalbaarheid, waar voor je geld (hahaha) en in oosterse landen vooral voor blijdschap en spiritualiteit.
Niet gek allemaal.

Een gedachte over “COLORS OF THAILAND

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s