Cần Thơ

De Mekong delta is alweer ons laatste ‘highlight’ in deze stormachtige vakantie met een wervelwind aan indrukken. Het plan is om per auto van Saigon naar Can Tho, de belangrijkste plaats in de delta en een goede uitvalsbasis voor verkenning van dit labyrint aan rivieren en kanalen, te reizen om onderweg alvast een indruk te krijgen van het dagelijks leven in dit gebied.

201607 Vietnam518.jpg

Onze eerste stop is in Cai Be waar we een Cao Dai kerk  bezoeken. Ik moet zeggen dat ik nog nooit van deze stroming had gehoord. Het blijkt dan ook een vrij nieuwe religie te zijn. In een poging om de ideale religie te creëren, een soort mengeling van zowel het noorden als het zuiden van Vietnam, is er een kleurrijke, bonte combinatie ontstaan van boeddhisme, taoïsme, christendom, islam, confucianisme en Vietnamees spiritualisme. Met andere woorden er is rekening met alles en iedereen gehouden. 🙂 ‘Cao Dai’ betekent letterlijk ‘hoge toren’, hetgeen een verwijzing is naar God. Het belangrijkste focuspunt van het Caodaïsme is het ‘Goddelijk Oog’, wat God symboliseert met een yin en yang teken in zijn oog.

_DSF1494.jpg

De kerk is inderdaad vol kleuren en afbeeldingen. Onder een hemelsblauw plafond en temidden van pilaren vol draken en zeven koppige cobra’s zien we representanten van alle geloven. Heel apart om te zien en verrassend om te horen dat het aantal volgelingen hand over hand toeneemt. Verbroedering spreekt kennelijk aan. 

_dsf1509

De Mekong delta wordt ook wel de rijstschuur van Vietnam genoemd, vanwege de vruchtbaarheid van de omgeving. Om aan te geven hoe groot dit hele gebied is: ‘na een 4800 km lange reis vanuit het Tibetaanse hoogland vertakt de Mekong zich over Zuid Vietnam in vele waterwegen. Hij mondt uiteindelijk via negen armen, bekend als de ‘Cuu Long’ (negen draken) uit in de Zuid Chinese zee. De rivieren en kanalen irrigeren een gebied zo groot als Nederland.’ Terwijl wij deze informatie bespreken, worden we onmiddellijk voorzichtig gecorrigeerd. De Mekong mondt niet uit in de Zuid Chinese Zee maar in de Oost Zee. De naam ligt gevoelig!

_DSF1514.jpg

Om een indruk te krijgen van de dagelijkse leven op en rond het water gaan we verder met de boot en bezoeken we een bedrijfje aan het water waar van alles wordt gemaakt; van slangenwijn, tot rijstpapier, rijstpopcorn en verschillende Aziatische snoepjes. Eerst uitgebreid rondkijken en zien hoe alles gemaakt wordt en daarna op je gemakje met een kopje thee genieten van een proeverijtje. Helemaal niet gek, al heb ik de slangenwijn maar aan me voorbij laten gaan. Aan de gezichten om me heen te oordelen was dat een koppig mengsel en de dag is nog lang niet voorbij!

201607 Vietnam534.jpg

Onderweg zien we van alles op het water. Het leven speelt zich hier grotendeels af op en rondom het water met de rivier en haar kanalen als belangrijkste verbinding. We zien huizen op palen, rijstschepen, woonboten, drijvende markten en zelfs een enkele cruiseboot.

_DSF1527.jpg

Omdat we met onze boot niet over de nauwe zijkanaaltjes kunnen varen, stappen we over in kleine kajaks voor het ultieme ‘delta gevoel’. Het is werkelijk een prachtige omgeving.

201607 Vietnam599.jpg

De steenbakkerij vlakbij laat ons wel zien dat  het leven ook zwaar en moeilijk is. Het is hier warm, stoffig en benauwd. Alle klei wordt met de hand verwerkt tot potten, vazen en vooral stenen. Iedereen kan een aantal vierkante meters huren en zijn of haar eigen bedrijfje opzetten. Vaak is het een familieaangelegenheid, want er moet wel omzet gedraaid worden. De stenen worden hoog opgestapeld in grote ronde ovens, waarna de vuren worden opgestookt en de toegangsdeur wordt dichtgemetseld. Ik ben vergeten hoe lang het proces nodig heeft, maar kijk beslist met frisse interesse naar de bekende rode baksteen die overal gebruikt wordt.

IMG_6401344120160804.jpg

Na een nachtje goed slapen in Can Tho staan we vroeg op om naar de drijvende markt in Cai Rang te gaan. Marktkooplui uit de directe omgeving verzamelen zich hier bij het ochtendgloren op het water met hun bootje vol waren en slaan aan het handelen. Veel andere families liggen hier voor langere tijd met hun boot. Ze komen volgeladen van ver en blijven soms wel een week. Net zolang tot al hun waren verkocht zijn, waarna de hele cyclus weer van voren af aan kan beginnen. Door middel van een bamboepaal aan boord kun je al van verre zien wat er aan boord verkocht wordt. We proberen alle groenten en fruit te herkennen en benoemen, maar komen niet veel verder dan het ‘gewone werk’ als bananen, uien, ananassen, aardappelen en  pompoenen.

IMG_6406344620160804.jpg

Het is ondertussen een drukte van belang. De belangstellenden varen in kleine bootjes af en aan en proberen te onderhandelen over de beste prijs. Om zelf eens te ervaren hoe dit in z’n werk gaat, leggen wij aan naast een ananasboot. Behendig klimmen we op het grote schip en zien hoe de ananasboeren hier inderdaad leven temidden van hun producten. Het is krap, donker en behoorlijk primitief, want alle beschikbare ruimte is voor je product en potentiële inkomen en niet voor je eigen comfort. Handig snijdt de zoon van de baas repen verse ananas voor ons. Geen idee van de prijs, maar heerlijk verfrissend is het zeker.

_DSF1560.jpg

Deze markt is een heel verschil met de markt die wij kennen in Thailand, maar zeker zo interessant. Volgens onze begeleider is zo’n ‘floating market’ ook hier een verschijnsel wat langzaam gaat verdwijnen. Het lijkt nu nog zo authentiek, maar volgens hem is deze markt vandaag nog maar een mager aftreksel van wat het vroeger was. De boten en de waterweg moet het geleidelijk afleggen tegen het vervoer over de weg. Jammer voor ons, maar misschien wel een enorme sprong vooruit in het leven van de mensen die het aangaat?

_DSF1572.jpg

Het enige wat we nu nog niet gedaan hebben, is fietsen. De fietsen moeten zelfs een stukje mee op de boot, vanwege problemen op de weg. Een heel gedoe, wat onze schippers steeds nerveuzer doet giechelen. Met zijn twee woorden engels heeft hij de grootste pret, die hij royaal met ons probeert te delen. 🙂 De stemming zit er goed in!

_DSF1582.jpg

De fietstocht brengt ons naar een enorme tuin vol fruitbomen, waar we mogen proeven en kunnen zien hoe veel lokaal fruit groeit en bloeit. Nooit geweten dat de ‘dragon fruit’ aan een soort cactusachtige plant groeit. Zo leren we nog eens wat! Al met al was onze tijd in deze delta veel te kort, maar met al deze activiteiten hebben we zeker een goede indruk gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s