KLONG TOEY

Onverwachts word ik uitgenodigd om mee te gaan naar een Thaise kookcursus. Altijd leuk en al helemaal omdat dit weer heel ergens anders is dan ‘mijn’ voorgaande ervaringen.
We verzamelen vlakbij de Emporium Mall, slechts een paar ‘skytrain stops’ van het drukke business centrum vandaan, en gaan vervolgens gezamenlijk verder naar de khlong toei (of klong toey) ‘wet market’.

IMG_0292.jpg

Deze versmarkt ligt in het district met dezelfde naam en bevindt zich temidden van luxueuze winkelcentra, high-end hotels, expat bars, parken etc. Een wereld vol tegenstellingen. De markt wordt als volgt beschreven: ‘The Klong Toey market in Bangkok is anything but shiny, but for sheer mass, variety and sass this market is something that food lovers cannot help but rhapsodize (speak or write about someone or something with great enthusiasm and delight) over.’

img_0296

Als we de markt oplopen, worden we meteen geconfronteerd met de levende have. Eenden kwaken onrustig en proberen, op elkaar gepropt in hokken van kippengaas, een weg naar buiten te vinden. Levende vissen (palingen) flitsen hun gladde lijven onrustig in lage bakken heen en weer op zoek naar ontsnapping. Een enkeling slaagt erin om letterlijk van de regen in de drup te belanden. Hoewel de grond drassig is, is hier toch echt beduidend minder water dan in de bak!

img_0270

Even verderop vind je de kikkers. Je koopt ze (levend) in een zakje van een stuk of vijf. Mocht je dit niks vinden, dan wil een stoïcijnse dame, een tafeltje verderop, ze wel voor je in stukjes hakken. Met het verstand op nul en de blik op oneindig produceert zij naar believen mootjes kikker of iets wat bijna lijkt op kikkergehakt. Uiteraard kun je de kikkers ook laten stropen en op een houtskoolvuurtje laten roosteren.

IMG_0280.jpg

Vind je dit allemaal nog wat gewoontjes? De kraampjes vol insecten zien eruit als een (te vermijden?) delicatesse. Insecten mogen dan een enorme bron van eiwitten zijn en een aanvulling op je dagelijkse dieet, het trekt mij nog niet! Bovendien lijken de kakkerlakken en de maden hier beslist een maatje groter…….

IMG_0290.jpg

Gelukkig staan al deze zaken niet op het menu van vandaag. Noi, onze begeleidster, wil vooral uitleg geven over de verschillende onderdelen van de markt om ons tenslotte te laten kopen wat we willen proberen en zelf diverse fruitsoorten te kopen voor een fruit-proeverijtje aan het eind van onze kookles. Daar is iedereen zeker voor in. We kopen enorme pomelo’s voor de ‘Yam Som O’ (pomelo) salade en leren dat de gele pomelo veel lekkerder (zoeter) is dan de rode. Voor de fruit ontdekking later kiezen we o.a. ‘dragon fruit’, longan, ‘snake fruit’, ‘rose apple’, guave, sapodilla en mangosteen. Velen ervan heb ik al eens geproefd, een enkele zoals de sapodilla is een aangename verrassing. Wist je trouwens dat de onderkant van een mangosteen laat zien hoeveel partjes erin de vrucht zitten? Nooit geweten!

img_0288

Na de markt gaan we koken met Poo. De kookschool bevindt zich middenin de sloppenwijk. De weg ernaartoe is smal en stoffig. Saiyuud Diwong wordt liefkozend Poo genoemd (een afkorting van Chompoo oftewel rose apple) door de inwoners van de Klong Toei sloppenwijk, waar zij zelf ook woont. Poo is jaren geleden begonnen met de verkoop van vers bereide maaltijden uit eigen keuken vanuit haar eigen huis. Echter toen eind 2007 de prijs van rijst verdubbelde kon Poo de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Een behoorlijke klap, want het hele gezin van vier kinderen, ouders en diverse tantes is bijna geheel van haar inkomen afhankelijk. Een Australische klant en buur, verbonden aan een hulporganisatie, heeft er toen voor gezorgd dat Poo met hulp een eigen kookschool op kon zetten. Poo ging vervolgens op engelse les, waardoor ook toeristen konden profiteren van haar lessen. De school groeide gestaag en vandaag de dag heeft Poo (engels sprekend) Thais personeel en werkt ze, met een maximum van twaalf studenten, zes dagen in de week. Met andere woorden dit is een succesverhaal! Een uitzondering is deze grootste sloppenwijk van Bangkok waar echt de armsten van de armsten wonen en waar drugs en criminaliteit een eigen leven leiden. Khlong Toei is, zoals ze hier zeggen, zowel beroemd als berucht.

img_0301

Onder leiding van Poo en haar vrienden leren we, naast de pomelo salade, hoe we een lekkere kokossoep met kip (Tom Kha Gai) en een pad thai met garnalen kunnen maken. Grappig hoe eten verbroederd en hoe zelf en vers gemaakte nieuwe gerechten extra lekker smaken.
Als toetje is er tenslotte ‘mango sticky rice’, het favoriete calorie bommetje als dessert in Thailand. Een waardige afsluiting van wederom een geslaagde ochtend kokkerellen.

Een gedachte over “KLONG TOEY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s