SANCTUARY OF TRUTH

In de buurt van Pattaya, pal aan zee, staat een bijzondere tempel compleet gebouwd uit hout. De Thaise zakenman Lek Viriyaphant had het idee om een ‘Sanctuary of Truth’ te bouwen, omdat onze beschaving, volgens hem, is ontstaan uit religie en filosofie.

_DSF0884.jpg

De kracht en schoonheid van dit heiligdom is daarmee een eerbetoon aan de goedheid (in tegenstelling tot de hoogmoed en de pretentie) in zowel religie en filosofie als in de kunst in alles om ons heen. Volgens ‘Khun Lek’ wordt de wereld, beïnvloed door de westerse beschaving, tegenwoordig vooral bepaald door materialisme en de aandacht voor moderne technologie. Veel van onze natuur is aangetast of verwoest en vervolgens heeft de mens haar oude normen en waarden achter zich gelaten in die zin dat er aan normbesef en spirituele beleving steeds minder waarde wordt gehecht. In andere woorden…..veel mensen zijn meer en meer veranderd in egoïstische individuen met als enig doel het nastreven van eigen geluk zonder geloof in een leven in het hiernamaals.

_dsf0888

De bouw werd in de begin tachtiger jaren gestart (1981) en moet rond 2025 helemaal klaar zijn. Dat betekent dat er altijd een deel van het complex in de steigers staat. Houtsnijders (een enorm aantal!) zijn constant aan het werk om het kasteel (tempel?) te verfraaien.

_dsf0878-bewerkt

Het ‘Heiligdom van de Waarheid’ is meer dan 100 meter hoog, 100 meter lang en bedraagt een oppervlakte van ruim 2000 m2. Khun Lek wist dat het bouwen van zijn droomwerk een lang proces zou zijn. Door gebruik te maken van (teak)hout wilde hij aantonen dat dit gebouw in overeenstemming is met de Boeddhistische overtuiging dat niets in het leven blijvend is. Verder wordt er gewerkt zonder gebruik van metalen spijkers en met behulp van traditionele technieken. De sculpturen en het houtsnijwerk zijn een mix van Indische, Chinese, Cambodjaanse en Thaise invloeden, waardoor niet alleen het Boeddhisme, maar ook het hindoeïsme, het taoïsme en het confucianisme vertegenwoordigd worden. Het is als het ware de ultieme uiting (Khun Lek) van ‘de universele rijkdom van moraliteit en spiritualiteit van het Oosten (onafhankelijk van nationaliteit en religie) tegenover het harde materialisme en de verheerlijking van moderne technologie door het Westen’. Hij is een idealist!

_dsf2123

De parkeerplaats is een eind van het complex gelegen. Je kunt de afstand lopen of een soort koetsje huren of je (tegen extra betaling) laten afzetten aan de rand het complex. Zo belanden we vlakbij de gebouwen waar extra houtsnijders aan het werk zijn om van grote houtblokken prachtige gedetailleerde beelden of versieringen te maken. Met slechts een plaatje als voorbeeld wordt er zorgvuldig geklopt en gesneden om een evenbeeld in werkelijkheid te maken. Geweldig!

IMG_4987.jpg

Wanneer we dichter naar de tempel toe lopen zien we pas echt goed hoe gedetailleerd en uitbundig het houtsnijwerk is. Werkelijk geen stukje tempel is niet versierd! Als je je dan bedenkt dat er al ruim 35 jaar dagelijks een heel team van wel tientallen houtsnijders hard aan het werk is om de tempel naar het droombeeld van de bedenker te verwezenlijken, dan besef je je helemaal hoe enorm dit project eigenlijk is.

16587023_1835160116771452_765770699333453751_o.jpg

Deskundig worden we verwezen naar de ‘helmen hoek’. Aangezien de bouwwerkzaamheden nog niet zijn afgerond moeten alle bezoekers een helm op ter bescherming.

_DSF2108.jpg

Binnen vallen we van de ene verbazing in de andere. Het is overweldigend om maar eens een term te noemen. Het is misschien niet allemaal even mooi en/of smaakvol (persoonlijke mening), maar het is absoluut creatief, vakkundig, veel omvattend en fascinerend. Je kunt je hier eigenlijk alleen maar uiten in superlatieven. Al deze houtsnijwerken en sculpturen laten ons o.a. de kennis en visie van oude culturen, onze relatie met of binnen het universum, je menselijke verantwoordelijkheden en de cirkel van het leven herbeleven om tenslotte de weg naar Utopia te ontdekken. Wil je dit dus allemaal goed in je opnemen, dan ben je wel even bezig 🙂

_DSF0887.jpg

Voor ons een onmogelijke opgave, wij missen cruciale informatie doordat we maar een beperkte kennis hebben over de (oosterse) geloven. Wel herkennen we natuurlijk de Boeddha’s, de Indiase goden, de duiven als symbool voor de vrede en de lotusbloem als een religieus symbool.

_dsf0882

Voor de rest is het gewoon genieten en je verbazen over het feit dat deze tempel niet meer bekendheid kent. Ook deze variant, zonder al de uitbundige gouden- en mozaïek versieringen, is zeker de moeite van een bezoekje waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s