SIAM PARAGON

Ooit was Siam Paragon de grootste shopping mall van Thailand en zelfs tiende in de wereld. Om het complex te bouwen was maar liefst een totaal bedrag van 15 miljard Baht gemoeid, wat omgerekend neerkomt op ruim 380 miljoen euro. Maar goed dan heb je ook 300.000 m2 oppervlakte ‘winkelgenot’ met daarop zo’n duizend (dat lijkt me wel wat veel!) winkels en een heleboel verschillende restaurants om uit te kiezen! Eind 2006 verloor het Siam Paragon haar titel als grootste van Thailand echter aan buurman Central World. Desalniettemin is het nog steeds een immens populair winkelcentrum, al is het vooral bedoeld voor shoppers met een ‘dikke portemonnee’. Het aanbod is overweldigend; ‘van luxe juweliers, designer merkkleding, elektronica tot luxe auto’s’. Om het in perspectief te zetten: ‘de Amsterdamse Bijenkorf verbleekt bij de pracht en praal van Siam Paragon.’ 🙂 Wij zijn hier echter niet voor het shopgenot, al pikken we misschien wel een restaurantje mee…… wij zijn hier voor de attracties. Aan beide uiteinden van het complex bevindt zich een familie uitje, wat ons de moeite van het ontdekken waard lijkt.

Riepko.Krijthe1-3.jpg

Het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds is eigenlijk een inkoppertje voor ons. Vroeger, toen onze kinderen nog jong waren, was er geen dagje Amsterdam denkbaar zonder een bezoek aan dit museum. Altijd een succes! We zijn dus reuze benieuwd of Bangkok dezelfde goede herinneringen zal oproepen en welke verschillen er zullen zijn in het aanbod van ‘celebreties’.  Bij de ingang zien we George Clooney genieten van een kopje koffie (‘Nespresso, what else?’, natuurlijk ;)), maar we hebben wat moeite om hem te herkennen. Het is vast een evenbeeld van vele jaren geleden….. Binnen beginnen we met  de koning en de koningin. ’s Lands wijs, ’s lands eer. Meteen daarna belanden we in een grote zaal vol beroemdheden. We zien Mao Zedong naast prinses Di en Aung San Suu Kyi sereen naast de Oval Office, waarin Barack en Michelle Obama de wereld vriendelijk toelachen. Deze hoek is de meest gefotografeerde plek van het hele museum. Wij kunnen dus niet achterblijven :-D.

IMG_5553.jpg

Zulke wassenbeelden replica’s blijven leuk, al kunnen we niet iedereen altijd meteen herkennen. Zelfs beroemdheden hebben verschillende gezichtsuitdrukkingen en worden ouder inclusief de nodige veranderingen die daarbij horen. Gelukkig zijn er voldoende herkenbare ‘bekenden’, zoals Putin, Ghandi, Picasso, Einstein en uiteraard Madame Tussauds zelf. Dit kleine vrouwtje, geboren in 1761 als dochter van de huishoudster van een arts in Bern, leerde het vak van deze arts, Philppe  Curtius. Dr. Curtius begon met het modelleren van menselijke organen voor anatomische lessen. Marie Tussauds maakte haar eerste wassenbeeld (Jean-Jacques Rousseau) op haar zeventiende. Later, tijdens de Franse Revolutie van 1789, kreeg ze de opdracht om gezichten van beroemde slachtoffers van de guillotine in was te vereeuwigen, opdat hun herinnering zou blijven voortleven. Zo is het gekomen. De Frans-Engelse oorlog zorgde ervoor dat ze niet terug kon naar Frankrijk, waardoor haar eerste museum de deuren opende in Londen en niet in Parijs.  Tegenwoordig zijn er filialen in vele grote steden in de wereld.

_DSF1206.jpg

Het leuke is dat het museum een beetje interactief is. Je kunt veel beelden aanraken of omhelzen (mocht je dat willen) of eventjes deel uitmaken van hun herkenbare wereld. Wil je misschien even je hart luchten bij Oprah? Of voel je meer voor een duet met Madonna? Of een keertje putten met Tiger Woods? Er zijn meer dan genoeg foto mogelijkheden! Hoewel met een eigen identiteit was dit museum zeker een feestje van herkenning.

_DSF1214.jpg

De Madame Tussauds musea behoren, na de overname in 2007, tot de Merlin Entertainments Group, dat in handen is van de Amerikaanse investeerder Blackstone. Tot deze groep behoren ook parken als Legoland, The Dungeons en…….Sea Life. Daarmee zijn we bij onze tweede attractie van vandaag aangekomen.

IMG_5592.jpg

Sea Life Ocean World wordt aangeprezen als ‘a magical underwater world filled with amazing marine creatures. An aquatic wonderland the size of three Olympic swimming pools full of interesting animals from the ocean deep.’ Toch zeker de moeite van het ontdekken waard?

Riepko.Krijthe1-9.jpg

De roltrap naar beneden, het aquarium bevindt zich onder de grond, belooft nog niet zoveel goeds. De vloer moet de zeebodem voorstellen, de muren zijn versierd met vissen en op diverse plaatsen staan stenen, pluchen en gipsen ‘oceaan bewoners’ opgesteld. Het doet allemaal wat kinderachtig aan, maar de Thai vinden het geweldig. De selfies voeren de boventoon en de meest bijzondere poses worden aangenomen om alles en iedereen zo  attractief mogelijk vast te leggen. Anderen lijken de ruimte te gebruiken om een uiltje te knappen. Zo’n aquarium is kennelijk behoorlijk afmattend!

Riepko.Krijthe1-10.jpg

Eenmaal binnen gaat er een andere wereld open. Hier is beslist over nagedacht en het resultaat is een succes. Meer dan 30.000 ‘curious looking creatures from various dephts and  aquatic regions across the globe’ doen je de tijd vergeten.

IMG_5610-bewerkt.jpg

De onderwatertunnel is een belevenis waar je je temidden van een groep haaien en andere rovers van de oceaan waant. Het is wat lastig foto’s maken, gezien het grote aantal bezoekers en het feit dat de vissen niet stil lijken te staan, maar dit is zonder twijfel een openbaring. Het schijnt dat je zelfs temidden van de haaien en manta rays kunt duiken……..misschien iets voor een volgende keer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s