KIJKEN, GENIETEN, GROEIEN

Social Media speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Toegegeven in de wereld van de één meer dan in dat van de ander, maar we kunnen er niet omheen…..social media is het platform van vandaag de dag. Ter verduidelijking: ‘sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.’ Onder deze verzamelnaam vallen weblogs, microblogs (Twitter), videosites als YouTube en sociale netwerken als Facebook om maar eens een paar bekende voorbeelden te noemen ;). En alsof er nog niet voldoende social mediakanalen zijn, blijven er steeds nieuwe initiatieven bijkomen die door gebruikers telkens enthousiast worden omarmd. Voor mijn gevoel word je door dit alles compleet overdonderd met zoveel informatie dat je inderdaad niet meer wat je moet beginnen zonder je telefoon.

Hoewel ik mij dus altijd een beetje afwerend heb opgesteld, op een enkele uitzondering na, word ik nu toch aangetrokken door een oproep op mee te doen aan de ‘Instameet’ in Groningen. Een andere bekende vorm van social media is n.l. Instagram, een gratis mobiele app om vooral digitale foto’s uit te wisselen. Dat biedt misschien interessante mogelijkheden? Hoewel ik (nog) geen Instagram account heb, besluit ik toch aan deze bijeenkomst voor instagrammers deel te nemen. Tenslotte is dit een bijeenkomst voor mensen met een passie voor fotografie, wordt er een workshop gegeven en blijkt Instagram, volgens de organisatoren, met meer dan 600 miljoen gebruikers wereldwijd het fotografie platform bij uitstek te zijn.  Voeg daarbij de slogan ‘Instagram is ‘hot and happening’ en je kunt niet meer om deze app heen, toch?

3047501379.pngInstameet 2019

Waarom een Instameet? ‘Hoe ziet Groningen eruit door de ogen van Instagrammers?’ was een vraag die een Groningse fotograaf bezighield. Naar zijn idee, in samenwerking met Marketing Groningen, werd daarop, drie aar geleden, de eerste Instameet Groningen georganiseerd. Volgens de organisatie zet Groningen bezoekers en bewoners in als ambassadeurs van Groningen. Zij laten hun eigen omgeving zien, ze laten zien hoe mooi Groningen is. Een betere reclame kun je niet krijgen, toch? Ik ben benieuwd!

Riepko.Krijthe1Portretfotografie

Deze Instameet 3.0 (de derde op rij na twee succesvolle voorgaande jaren) begon met twee verschillende workshops fotografie; portret-/straatfotografie of landschapsfotografie waarin bekende Groningse fotografen Joram Krol en Anis Hahury hun kennis deelden alvorens hun groep op straat te begeleiden voor het echte werk. Anis Hahury begon met de stelling dat het accent eigenlijk niet moet liggen op het aantal ‘likes’ dat je krijgt, maar dat het vooral belangrijk is om te kijken. Niet slechts in de betekenis van het ‘gewone’ zien, wat vrij algemeen is en in het midden laat of er opzet bij is. Het gaat hier meer om het ‘echte’ kijken, het gadeslaan, het waarnemen. Kijken veronderstelt namelijk meer opzet en opmerkzaamheid, gadeslaan bovendien belangstelling en waarnemen kent een element van nauwkeurigheid. Vervolgens speelt genieten een belangrijke rol, je moet plezier aan hetgeen je doet beleven. Een goede manier om een gevoel van geluk (of plezier) op te roepen is door te leven in het moment. En hoe zit het dan met de toekomst? Simpel. volgens deze theorie bestaat het leven niet uit ‘straksen’, het leven bestaat uit nu’s. Dus straks is er weer een nieuwe nu en in die nu kun je opnieuw geluk ervaren. Met deze zienswijze is het altijd nu en nooit straks, dus hoef je hier ook niet zoveel mee bezig te zijn. Of je er nu in gelooft of niet, één van de tips om toch vooral te genieten van het nu is: Kijk om je heen als je (door de stad) wandelt, en neem de omgeving echt in je op. Met andere woorden doe wat je leuk vindt en geniet ervan. Genieten schijnt een kunst te zijn waarin je beter kunt worden. We dwalen nu wel iets af van de workshop zelf, maar de essentie is duidelijk. Tenslotte komen we aan bij het woord groeien. Groei in de zin van eigen ontwikkeling en ontplooiing. Op het gebied van fotografie heb ik zeker nog een lange weg te gaan, maar tegelijkertijd zijn dit wel drie kernwoorden waar ik wat mee kan.

Riepko.Krijthe1-5Noorderplantsoen

We duiken vervolgens wat de diepte in met een uiteenzetting over ‘gear’ (je foto uitrusting), techniek (diafragma, sluitertijd, iso), compositie, weerkennis en beeldbewerking (lightroom, photoshop en nik collection). Het meeste is mij ondertussen welbekend, maar  compositie blijft een dingetje en weerkennis is voor mij een totaal nieuw aandachtspuntje. Al wordt daar waarschijnlijk mee bedoeld dat je aandacht moet hebben voor het blauwe uurtje (het uur waarin de lucht tijdens de schemering een helderblauwe kleur krijgt voordat het donker of licht wordt) en/of het gouden uur. Dit is het sterkst in het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang. Het zonlicht is dan erg geel van kleur en geeft de foto een warme sfeer. Verder moet je aandacht hebben voor en profiteren van mist, wolkenpartijen die al dan niet lijnen vormen om je beeld te ondersteunen en meer van dit soort zaken.

Riepko.Krijthe1-3.jpegIn de vijver

Terug naar compositie, want wat is compositie eigenlijk? Letterlijk betekent het ‘de ordening van verschillende delen tot één geheel’. Compositie in de fotografie betekent dus eigenlijk dat je de verschillende onderwerpen dusdanig in een foto plaats dat ze samen een mooi geheel vormen. Een foto met een goede compositie is daarmee fijn om naar te kijken, de aandacht van de kijker wordt naar de juiste plaatsen getrokken. De regel van derden en de gulden snede zijn de meest bekende compositieregels. Bij de ‘regel van derden’ wordt de foto in negen denkbeeldige (gelijke) vlakken verdeeld, waarbij de interessantste of belangrijkste delen van de foto het best op één van de snijpunten geplaatst kunnen worden. Horizontale of verticale lijnen in de foto kun je ook op, of in elk geval in de buurt van, deze 1/3 lijnen plaatsen voor maximaal effect. Deze regel van derden lijkt heel veel op die van de gulden snede, maar hoewel de regel van derden mooie composities oplevert, gaat de gulden snede nog een stapje verder. Bij de gulden snede kun je niet alleen gebruikmaken van lijnen en kruispunten, maar ook van een curve om de toeschouwer op een prettige manier rond de foto te leiden naar één centraal punt. De gulden snede is een afgeleide verhouding van het Griekse getal Phi, niet te verwarren met Pi. Naast de wis- en natuurkunde, is dit getal tevens in veel schilderkunst en architectuur terug te vinden.De gulden snede kun je (gelukkig) ook afbeelden als alleen rechte lijnen. Dan bestaat de gulden snede eveneens uit negen vlakken, maar deze hebben wel verschillende verhoudingen, waarbij de vlakken in het midden een stuk kleiner zijn dan die aan de buitenkant. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is praten we verder over ‘leidende lijnen, het aansnijden van je onderwerp, de kunst van het weglaten om tenslotte te horen dat ook het negeren van al deze theorieën zeker tot de mogelijkheden behoort. Het gaat er tenslotte om wat jij met jouw foto wilt overbrengen. Pffff. 

 

Riepko.Krijthe1-6De Nijlgans

Dan is het eindelijk zover. We mogen naar buiten en vertrekken in een lange sliert naar het Noorderplantsoen. Het is koud, maar de zon schijnt helder. In de lucht drijven grote witte wolken langzaam voorbij. Midden op de dag geeft misschien niet het meest ideale weersomstandigheden voor een fotograaf, maar ik vind het prima zo. Het is een drukte van belang in het park, waardoor het maken van foto’s een hele uitdaging wordt. Een stel nijlganzen zwemt langzaam heen en weer in de vijver met een jong tussen hen in. Een opa leert zijn kleinzoon dat de nijlgans een gansachtige eend is herkenbaar aan de donkerbruine ring om zijn ogen. Het jongetje huppelt vrolijk verder, zijn uitzicht op de ganzen is verdwenen achter een haag van fotografen. Ik doe mijn best om tussen alle mensen een paar mooie plaatjes te schieten, maar of ik zal uitblinken tussen al dat fotogeweld? Ik ga toch maar een Instagram account aanmaken om te kunnen zien wat alle anderen hebben gezien en geschoten. Door zo’n gezamenlijke actie mis ik onze ‘photo walks’ in Bangkok met het foto overzicht wat daarna gemaakt werd, maar wie weet komen we door dit soort  aanmoedigingen wel tot nieuwe inzichten en ontdekken ook wij zo meer van ‘onze’ stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s